Sarkık memenin daha dik ve dolgun olmasını sağlamak amacıyla planlanan bir ameliyattır. İdeal meme şekli konusunda kabul gören görüş meme ucunun meme kitlesinin en yüksek noktasında (piramitin tepe noktası) ve memenin altındaki kıvrımın daha üstünde olmasıdır. Memenin sarkıkılığının (pitozis) derecelendirilmesinde meme ucunun bu alt kıvrımdan ne kadar aşağıda olduğu dikkate alınır. En ilerlemiş formunda meme ucu artık memenin en alt noktasında, aşağıya doğru bakıyordur. Bazen de yalancı meme sarkıklığı diye çevirebileceğimiz “pseudoptozis” olguları ile karşılaşırız. Bu vakalarda meme başı memenin alt kıvrımının üstünde olmasına rağmen meme dokusu belirgin bir şekilde kıvrımın altına sarkmıştır.
Genel olarak meme küçültme ameliyatına benzer bir ameliyattır. Genel anestezi altında yaklaşık olarak 3 saat kadar süren bir ameliyat süreci vardır. Memenin sarkık olması dışında boyutları ve hastanın beklentisi cerrahinin boyutunu değiştirebilir. Sarkmış memenin toplanması meme de bir küçülmeye neden olur meme dokusu çıkarılmamış olsada kalitesi bozulmuş cilt çıkarılacağı için meme küçülecektir. Hasta meme boyutlarından memnun yada büyütülmesi talebiyle gelirse silikon protez kullanmak gerekebilir. Meme büyütme ameliyatından farklı olarak dikleştirme ameliyatlarında meme küçültme ameliyatına benzer şekilde iz kalmakta ve meme şekli 2-6 aylık süreç içerisinde değişiklik gösterebilmektedir.
AMELİYAT SÜRECİ
Ameliyattan önce yapılacak ameliyat hakkında kapsamlı bir görüşme yapılarak hem beklentileriniz hem kaygılarınız giderilecektir. Genel anestezi altında yapılacağı için 6 saatlik bir açlık susuzluk gerekmektedir. Yapılacak rutin kan tahlilleri ve anestezi muayenesinden sonra ameliyata engel bir durumunuz yoksa operasyon yapılacaktır. Ameliyat sabahı çizimleriniz yapılacak ve 3 saat kadar süren bir ameliyat sonrası 2 adet dren ve sargılarla 1 yada 2 gece hastanede kalmanız gerekecektir.
Ameliyat sonrası 3 hafta kadar özel bir sütyen kullanmanız ve bu süreçte fiziksel temastan kaçınmanız gerekmektedir.
BİLİNMESİ GEREKENLER
Sigara kullanan hastalar hem genel anestezi açısından hem cerrahi komplikasyonlar açısından daha riskli gruba girmektedir. Bu nedenle ameliyat öncesi ve sonrası 3 hafta süreyle sigara bırakmaları önemlidir.
Her cerrahi ameliyatta olduğu gibi hematom (kan toplanması), enfeksiyon, yara yeri problemleri, iz kalması karşılaşabilecek problemlerdir.